PPL UA

Просування стандартів наступного покоління для оцифрування обміну даними та документами в мультимодальних перевезеннях і торгівлі, використовуючи норми СЕФАКТ ООН

Економічна та санітарна криза, спричинена пандемією, вимагає нових способів ведення бізнесу. Нам потрібно оцифрувати обмін даними та документами у транскордонних транспортних ланцюгах та ланцюгах поставок, щоб уникнути персональних контактів, одночасно підвищуючи ефективність торгівлі та транспортних операцій. Однак роздробленість зусиль з оцифрування різних видів транспорту та секторів ризикує підірвати ефективність усіх заходів. З цієї причини зусилля ЄЕК ООН щодо гармонізації стандартів мультимодального обміну інформацією, узгоджених із семантичними стандартами та еталонними моделями даних Центру сприяння торгівлі та електронного бізнесу ООН (СЕФАКТ ООН), отримують все більше визнання.  

Співпрацюючи з урядом та іншими партнерами в Україні (ICC Ukraine, PPL 33-35), 42 іншими країнами та ключовими регіональними та галузевими організаціями, ЄЕК ООН виступила з цим повідомленням на  щорічному Одеському семінарі ООН з питань сприяння торгівлі та транспорту , який проводився в on-line з 26 - 28 травня 2021 р. Цього року захід був присвячений гармонізації та інтеграції інформаційних потоків у транспортних коридорах, узгоджених з Мультимодальною референтною моделлю транспортних даних (MMT RDM) СЕФАКТ ООН, допоміжним органом ЄЕК ООН.  

Ефект ефективності був продемонстрований на наступному прикладі щодо оцифрування дорожньої накладної "eCMR": вартість випуску та використання однієї паперової накладної CMR становить 6,23 євро, що займає в середньому 20,15 хвилин часу персоналу, тоді як для випуску та використання електронного документу потрібно 1,69 євро та 5,5 хв.   

Працючи в рамках багатоагентського  проекту "Рахунок розвитку ООН" щодо негайного реагування на виклики пандемії, експерти підготували пакет стандартів для оцифрування ключових документів, що супроводжують товари, що перевозяться різними видами транспорту. Останнім доповненням до пакету є артефакти залізничної накладної СМГС, які були оформлені за тиждень до семінару. Якщо вони будуть впроваджені, ці стандарти дозволять забезпечити взаємодію на мультимодальних транспортних та ланцюгах поставок. Підготовлені стандарти для документів, що супроводжують товари на автомобільному, залізничному, морському та внутрішньому водному транспорті. Розпочато роботу над останнім видом транспорту, що залишився: повітряним. Експерти СЕФАКТ ООН та FIATA розробили та представили на семінарі цифрову версію мультимодального коносамента FIATA, узгоджену зі стандартами СЕФАКТ ООН. Позитивні ефекти та перспективи цих продуктів на майбутнє були представлені на семінарі, показуючи шлях для багатьох інших зацікавлених сторін.  

Пан Тарас Качка, заступник Міністра економіки та торгівлі України, який втретє відкрив щорічний семінар ЄЕК ООН, наголосив на його важливості для розробки інноваційних рішень в галузі торгівлі та транспорту. Пандемія відкрила два вікна можливостей для відновлення краще, ніж було до кризи. ЄЕК ООН та її партнерам в Україні вдалося об'єднати зацікавлені сторони із значно більшої кількості країн та організацій, ніж зазвичай.  

Зараз, як ніколи, уряд, міжнародні організації та керівники підприємств розуміють додану вартість гармонізації інформаційних потоків, що супроводжують транскордонні переміщення товарів. Семінар був зосереджений на двох транспортних коридорах - Чорному морі - Балтійському та Молдові - Україні - Грузії - Азербайджані. Три організації ООН-забезпечуючих стандартизацію транспортних та торгових документів - ЄЕК ООН, ІМО та ІКАО - та щонайменше дванадцять інших галузевих, регіональних або ділових організацій брали активну участь: ЧЕС, ТРАСЕКА, Європейська комісія (DG TAXUD та DG MOVE); OSJD, CIT, IRU, FIATA, CLECAT, IPCSA, IATA, GUAM та WEF. 

Як зазначив керівник відділу цифрових вантажів Міжнародної асоціації повітряного транспорту (IATA), стандарти електронного обміну інформацією, які ми використовуємо в даний час, розроблялісь 20 та більш років тому, в зв'язку з цим зараз ми розробляємо стандарти на 2030 рік -2040. На їх впровадження знадобляться час і гроші, але переваги очевидні. 


Джерело: Advancing next generation standards to digitalize data and document exchange in multimodal transport and trade, leveraging UN/CEFACT norms | UNECE
Загальні новини